Sommerskole på Bornholm stiller skarpt på innovation i yderområder
ITU er gået sammen med DTU, KADK og en række bornholmske virksomheder om en sommerskole, der giver innovative studerende redskaber til at skabe global vækst med et lokalt udgangspunkt.
Lene NielsenUddannelseinnovationforretning
Skrevet 6. juni 2016 10:12 af Vibeke Arildsen
Til august har studerende på master- og kandidatniveau mulighed for at kombinere et besøg på solskinsøen med en intensiv sommerskole i innovation og global forretningsforståelse. Initiativtager til sommerskolen Lokal Forankring / Global Forretning er Lene Nielsen, lektor på IT-Universitetet, og inspirationen er hentet fra bornholmske succeshistorier som Jensen, en verdensledende producent af industrivaskemaskiner, der beviser, at en virksomhed ikke behøver have adresse i en storby for at kunne drive en solid forretning.
- Der findes mange store virksomheder på Bornholm, man sjældent hører om, og ofte har de svært ved at tiltrække unge højtuddannede. Med sommerskolen vil vi gøre studerende opmærksomme på, at der findes spændende virksomheder i yderområderne, der er åbne for samarbejde, og samtidig bringe innovation til et område, hvor man ikke er vant til at få henvendelser fra universiteterne, fortæller Lene Nielsen.
Innovation med globalt perspektiv
Efter tre dage med undervisning og gruppedannelse på DTU i Lyngby drager kursisterne mod Bornholm, hvor de skal bruge to uger på at løse konkrete udfordringer for lokale virksomheder som Jensen, Hasle Refractories og Victor Vask. Der er også plads til at udvikle nye forretningskoncepter, hvis man finder inspiration i de lokale omgivelser.
På forløbet vil de studerende arbejde med udgangspunkt i virksomhedernes eksisterende strukturer og lære at skabe innovation med et globalt perspektiv for øje.
- En bornholmsk virksomhed kan ikke overleve, hvis den kun kigger på det lokale marked, og det samme gælder for mange danske virksomheder – man er nødt til at have et globalt perspektiv, hvis man vil opnå succes med sin forretning. På kurset ’tvinger’ vi de studerende til at se virksomhederne som globale aktører, fortæller Lene Nielsen.
En bornholmsk virksomhed kan ikke overleve, hvis den kun kigger på det lokale marked, og det samme gælder for mange danske virksomheder.
Lene Nielsen, lektor på ITU.
De 30 kursister afslutter forløbet med at præsentere deres koncepter for virksomhederne og kan derefter tage hjem med 7,5 ECTS-point i bagagen - og måske også tilbud om flere bornholmske samarbejder. I hvert fald har flere af virksomhederne tilkendegivet interesse i projekter med specialestuderende.
Unikt universitetssamarbejde
Selvom de studerende fra ITU, DTU og KADK skal samarbejde på tværs, har de forskellige læringsmål og bliver eksamineret på forskellige måder. Denne form gør det lettere for de tre universiteter at samarbejde om at afholde kurser, fortæller Lene Nielsen.
- De studerende skal læse den samme litteratur, høre de samme oplæg og skrive rapporter sammen, men vi kræver noget forskelligt af dem. Det er et unikt koncept, som vækker opmærksomhed fordi det gør det enklere for universiteter, der kommer med forskellige ECTS-modeller at samarbejde.
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk
Lene Nielsen, lektor, email lene@itu.dk