ITU startups: Tonsser
Tonsser er et ambitiøst fodboldcommunity - en virkelig version af det klassiske spil Football Manager, om man vil - og målet er intet mindre end verdensherredømmet.
Iværksætteristartupssociale medier
Skrevet 15. februar 2014 12:24 af Vibeke Arildsen
Tonsser er sat i søen af tre ihærdige iværksættere med en drøm: At skabe et social fodboldplatform, der samler de 300 millioner mennesker verden over, som spiller fodbold. Planen er, at alle skal registrere data fra alle fodboldkampe, der spilles på kloden – fra de største, mest prestigefyldte ligaer til de lavest rangerende (men lige så vigtige) rækker - og derved får man en livagtig, verdensomspændende version af det klassiske spil Football Manager, med alt hvad dertil hører af afleveringsstatistikker, topscorerlister og redningsprocenter på alle hold, spillere og trænere.
Det betyder også, at ingen resultater nogensinde går tabt. Så aldrig skal nogen igen begræde, at det ikke blev registreret nogen steder, at man engang som bageste mand blev overraskende topscorer for Søften GF. For nu at tage et tilfældigt eksempel.
Hvad fik jer til at starte egen virksomhed?
"Det har formentligt altid ligget i kortene for os begge, og det må i høj grad være smagen af skaberglæde, som har været den største katalysator. Men det er skaberglæde på mange niveauer. Det kan være det at udvikle et produkt, bygge et stærkt og passioneret team, eller det at opbygge et community omkring dit produkt. Samtidig er vi et par passionerede fodboldnørder både på og uden for banen, og Tonsser synes at være en 'clear case'. Vi vil fjerne idoliseringen fra Messi og Christiano Ronaldo og give de mange millioner af mennesker, som spiller fodbold, oplevelsen af at være professionel, hvilket forhåbenlig kan være med til at gøre det endnu sjovere at spille fodbold."
Hvad er den største udfordring, I har mødt som iværksættere?
"Som iværksætter står du over for virkelig mange udfordringer, og summen af udfordringer kan ofte virke uoverskuelig. På den anden side er det også det, der tiltaler os - at arbejde i et miljø med ekstrem uforudsigelighed og autonomi. Som iværksætter oplever du formentlig flere nedture, som vi i Tonsser kalder for 'sad sundays', end de fleste af dine venner, men til gengæld får du ligeledes lov at opleve øjeblikke af absolut perfektion. Der hvor alt går op i en højere enhed. Men isoleret set har vores største udfordring ved at starte en it-virksomhed været, at vi ikke selv kan udvikle – i hvert fald i det tidligste stadie af Tonsser. Udviklere er en eftertragtet vare, og de hænger ikke på træerne."
Hvordan har jeres tid på ITU klædt jer på til opgaven?
"På vores første dag som ITU-studerende fik vi at vide, at vi skulle tænke i løsninger, ikke problemer. Målet er ikke at kunne udpege alverdens problemer, men i stedet aktivt finde løsninger på disse problemer ved at udnytte it. Samtidig står vi tilbage med en forståelse af ITU som et sted, der ikke kun anerkender teoretisk læring, men ligeledes praktisk læring. Noget som er ekstremt vigtigt inden for iværksætteri, hvor praktiske færdigheder er mindst lige så vigtige som de teoretiske."
Hvad er ITU's største styrke i forhold til iværksætteri - de studerende, underviserne eller miljøet?
"ITU’s force er helt klart rammerne. Hvis du aktivt vælger at udnytte rammerne, så har du adgang til viden, studerende og undervisere af virkelig høj kvalitet. Rammerne er meget frie i den forstand, at du har mulighed for at anvende opgaver og projekter som springbræt til din virksomhed. Læring handler i sidste ende om motivation. For at blive motiveret skal du arbejde med noget, du er passioneret omkring. Det har vi nydt godt af på ITU, samtidig med at flere af vores undervisere og vejledere har motiveret os til at anvende Tonsser som omdrejningspunkt i forhold til rapporter, projekter og undervisning."
Hvad er vi gode til på ITU?
"I har klart Danmarks sejeste grupperum."
Hvordan kan ITU blive bedre til at støtte iværksættere?
"Vi har haft en del teoretisk orienteret undervisning om strukturering og styring af digitale udviklingsprojekter. Undervisning som med fordel også kunne have været mere praktisk orienteret. Her kunne vi godt savne, at man kombinerede projekter og kompetencer i højere grad, så studerende fra e-business skulle arbejde sammen med studerende fra softwareudvikling og digital design og kommunikation."
Hvad er dit bedste råd til de, der overvejer at starte egen virksomhed?
"Begynd nu! Særligt mens du studerer. Som studerende har du alle forudsætninger for at komme i gang, så længe du har et netværk, en computer og en internetforbindelse. Brug studietiden som afsæt til at arbejde med det, du brænder for. Når du har to børn, hus og bil, er det en helt anden situation. Derudover er den erfaring, som du høster, når du forsøger dig som iværksætter, langt mere givende end et studiejob både på et kompetencemæssigt niveau såvel som menneskeligt. Du får stort ansvar, du står på egne ben, og du har mulighed for at opbygge et godt netværk."
Hvor ser du Tonsser om fem, 10 eller 20 år?
"Om 5 år har Tonsser bredt sig til store dele af verden og revolutioneret fodboldindustrien radikalt, så endnu flere bliver motiverede til at spille 'det smukke spil'."
Hvem er verdens bedste fodboldspiller, -træner og -hold? Og hvem er Tonssers bedste spiller?
"Vi favoriserer hver især forskellige hold, spillere og trænere, så det er et umuligt spørgsmål at svare på. Til gengæld er det rimelig let at svare på, hvem der er firmaets bedste, da Jeppe Curth, som er en del af Tonsser teamet, er professionel fodboldspiller."